Oorzaak aanpakken of symptoom bestrijden? (Gastblog voor de Hormoonfactor)

 

 

Is het een symptoom of is het een ziekte?

Vaak worden symptomen gezien als een ziekte maar heel vaak is het een aanwijzing voor een onderliggend probleem. Neem bijvoorbeeld eczeem. Deze huidklacht wordt vaak met een crème behandeld op de aangedane plek. Met de crème onderdruk je de klachten maar als je stopt met smeren komen de klachten vaak weer terug. Dat betekent dat de onderliggende oorzaak niet is opgelost. Helaas wordt er wel vaak op deze manier naar klachten gekeken. Heb je diarree? Neem maar een medicijn dat de diarree stopt. Symptoom is weg maar is de oorzaak opgelost? Nee. Beter is om naar alle aanwezige klachten te kijken. Als iemand eczeem heeft, heeft de persoon ook vaak darmklachten. Door het niet goed functioneren van de darm kunnen veel klachten ontstaan. Denk daarbij aan huidklachten, hoofdpijn, depressie, bloedsuikerschommelingen enz. enz. Het aanpakken van de darm zou dus logischer zijn om van de eczeem af te komen.

Om uit te zoeken wat de oorzaak van de klachten is, is het belangrijk een goed beeld van iemand te krijgen. Daarbij worden klachten en leefstijl in kaart gebracht. Bij leefstijl moet je denken aan voeding, stress, ontspanning, slaappatroon, medicijngebruik, beweging, en training. Soms zie je al mooie resultaten met kleine aanpassingen. Soms zijn er ook grote veranderingen nodig.

Is een nieuwe leefstijl makkelijk vol te houden? De meeste mensen vinden van wel. Neem bijvoorbeeld mensen die niet zonder suiker (denken te) kunnen. Al na een paar dagen zonder suiker merken zij al groot verschil. Ze slapen beter, hebben minder hoofdpijn, hebben een betere ontlasting, om er maar eens een paar te noemen. Als je steeds last krijgt na het eten van bepaalde producten, dan laat je ze makkelijker staan. En als je er meer energie van krijgt, wil je al snel niet meer zonder.

Door meer te ontspannen vallen mensen die niet goed af konden vallen, ineens wel af. Door meer beweging en/of training in hun dagelijkse leven toe te passen zitten mensen beter in hun vel.

Een gezonde leefstijl klinkt misschien saai en niet leuk maar het levert je zo veel voordelen op dat je op een gegeven moment niet meer zonder kunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *