Dokter, ik heb last van te veel maagzuur

 

Dokter, ik heb last van te veel maagzuur

Maagzuurproblemen zijn een van de meest gehoorde klachten binnen een huisartsenpraktijk. Ze veroorzaken een slecht ruikende adem en maagklachten. Meestal geeft de arts een maagzuurremmer en het symptoom is opgelost. Echter maagzuurproblemen worden meestal veroorzaakt door een teveel aan stress én een overmaat aan exorfinen (stoffen die het endorfinesysteem nadelig beïnvloeden”), twee factoren die elkaar ook nog eens zullen versterken. Wat is hier het onderliggende mechanisme?
Melkexorfinen veroorzaken een toename van histamine, een stof die de maagzuursecretie doet toenemen. Exorfinen veroorzaken ook een rechtstreekse toename van maagzuur, zelfs zonder dat histamine verhoogd is. Exorfinen veroorzaken een vertraagde maaglediging, hierdoor blijft de inhoud tot vier maal langer in de maag en neemt de verzuring alsmaar toe. Vooral melkexorfinen hebben dit effect. Ze imiteren de werking van enterostatin, een stofje dat de maaglediging vertraagt.
Zoals in een reclamefilmpje te zien is, wordt maagzuur door een brandweerman geblust met melk. Melk heeft een pH van 7, waardoor het maagzuur gedurende een aantal minuten daalt. Daarna wordt het gewoon erger. Zijn maagzuurremmers de oplossing voor een probleem dat door voeding wordt veroorzaakt? Uit een recent onderzoek bij gezonde proefpersonen blijkt dat maagzuurremmers de maagzuursecretie zelfs verhogen, als men met deze middelen stopt. Dit houdt in dat men gedurende de eerste weken meer maagzuurproblemen zal ondervinden dan voor de periode dat men deze geneesmiddelen nam. Dit kan u oplossen door mangosteen te nemen met een concentratie van minimaal 40% alfa-mangostines (de actieve stof). Een natuurlijke stof die niet alleen de stresshormonen kalmeert maar ook de maagzuurtoename door histamine afremt. Elke symptomatische onderdrukking zal nieuwe klachten veroorzaken. Wie toch maagzuurremmers wil blijven gebruiken dient ermee rekening te houden dat het maagzuur verschillende enzymen activeert. Door het maagzuur te remmen zal men de vertering en de opname van voedingsstoffen remmen, waardoor er andere klachten ontstaan? Dokter Jeffrey Dach heeft een overzicht van deze klachten op zijn website geplaatst.
Bron: www.exendo.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *