De overgang, je zal er maar mee moeten leren leven.

 

 

“Dokter, ik heb zo’n last van de overgang. Ik slaap slecht, heb opvliegers, wordt steeds zwaarder en heb enorme stemmingswisselingen. Wat kan ik doen?”

“Tja mevrouw, dat hoort erbij hè? Daar moet je even doorheen. Voor die stemmingswisselingen kan ik een antidepressivum voorschrijven, dat u opvliegers heeft is normaal en wat uw gewicht betreft: elk pondje gaat door het mondje. Meer bewegen en minder eten. Volgende patiënt!”

En dan sta je weer buiten en voel je je nog rotter dan voordat je de spreekkamer instapte. Natuurlijk is er wel iets aan die klachten te doen maar je moet wel even weten hoe en wat. Met goede voeding, zo veel mogelijk onbewerkt, zo min mogelijk suiker en inderdaad regelmatig bewegen kun je al wat klachten terugdringen. De gewichtstoename heeft meestal te maken met een verminderde werking van de schildklier. De aanmaak van oestrogeen en progesteron loopt terug, dit zorgt samen met een verminderde schildklierwerking vaak voor stemmingswisselingen en andere klachten.

Moet je nu dan maar aan de hormonen? Mensen schrikken vaak van het woord “hormonen” omdat hormonen in verband gebracht worden met anabole steroïden die door sporters gebruikt worden en die niet zonder risico zijn. Het aanvullen van hormonen is eigenlijk een heel gewoon fenomeen, denk maar aan mensen die insuline moeten spuiten, zij maken het hormoon insuline niet meer aan. Of mensen met een trage schildklier, zij moeten schildklierhormoon slikken. Er zijn voor veel hormonen een bio-identieke vorm of een natuurlijk vorm, buiten de vorm die bij de apotheek aangeboden wordt, voor elk wat wils dus.

Door middel van veranderingen in de leefstijl is er zeker winst te behalen voor vrouwen in de overgang. Het hoort er dan misschien wel bij maar het hoeft geen drama te zijn.

Lees mijn verhaal eens op www.primabalans.nl/media Ben je geïnteresseerd? Maak dan eens een afspraak. www.primabalans.nl of 06 3717 0047

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *