75% van de Nederlanders leeft ongezond

 

Ik ben geneigd om te zeggen: “Het is de schuld van de Nederlander zelf”. Misschien moet ik dat wat nuanceren. Er zijn in Nederland instanties die als taak hebben de Nederlander te informeren over een gezonde leefstijl. Steeds meer komt naar buiten dat deze instanties meerdere belangen hebben waardoor het steeds lastiger wordt om in te schatten wat nu echt gezond betekent en of zij echt wel het beste met u voor hebben.

We leven nu in een maatschappij waarin de meesten denken dat er voor iedere kwaal een pilletje is. Zolang die gedachte nog heerst, is er nog veel werk te doen. Veel kwalen kunnen opgelost worden door gezonde voeding. Voordeel hiervan is dat het geen bijwerkingen heeft. Nadeel: het zit niet in de basisverzekering.

Waar moet je dan beginnen als je wel gezonder wilt leven, iedereen roept maar wat? Dat kan op allerlei manieren. Je kunt een boek kopen waarin adviezen staan, je kunt advies inwinnen bij iemand die hiervoor gestudeerd heeft. Laat je niet gek maken door anderen maar wees je eigen goeroe. Verdiep je in goede voeding en pas gezondere keuzes stap voor stap toe.
Veel mensen geloven niet dat voeding voor vermindering van klachten kan zorgen maar in mijn praktijk zie ik toch steeds klachten verminderen hierdoor.

Toen ik kind was zag je geen (jonge) mensen in een scootmobiel, of hele dikke mensen. Ook waren er niet zo veel verschillende ziektebeelden of psychische aandoeningen. Snacks waren voor bijzondere gelegenheden, limonade voor heel af en toe. We kregen niet zo veel suiker binnen en pakjes en zakjes werden niet gebruikt. Vandaag de dag liggen er producten in de supermarkt die┬ániets meer met voeding te maken en je dus ook niet “voeden”.

Dat 75% van de Nederlanders ongezond leeft is dan misschien niet hun schuld maar goed voor jezelf en je gezin zorgen is wel je verantwoordelijkheid, lijkt mij. Wat kun je verliezen door het anders aan te pakken? Je kunt, volgens mij, alleen maar winst maken.
Laat al die instanties lekker kletsen, trek je eigen plan.
Welke eerste stap ga jij zetten?